Senaste Inlägg

Long time no skrivet

Hej

Datorn hemma i Angermünde är för tillfället trasig. Sa jag är utom all kommunikation, nästan. Och igar när jag gick omkring och sörjde datorn, tänkte jag att jag i alla fall har mobilen kvar. En timme senare tappade jag mobilen i golvet. Skärmen gick sönder. Jag tänkte att det nog skulle bli bra om jag stängde av mobilen och sedan knäppte pa den igen. Fel av mig. Skärmen förblev ett blatt skimmer.
Men sa fick jag en snilleblixt! Om jag avsiktligt kastade mobilen i golvet, skulle det kanske glappa tillbaka och bli bra igen? Och tänkte sig, det fungerade! Who knew? Jag citerar Anette: "Ja, du har da underliga metoder för att laga saker".

Men vad har hänt? Lisa och Joanna har varit pa besök! Vi hade en helrolig helg i Berlin! Bland annat testade vi pa nattlivet i Berlin. Det var en höjdare! Jag och systeryster har pratat lite och funderar pa att aka ned till Berlin nästa ar för en helg eller sa. Det vore roligt! Nu när jag har vart i Berlin ett par ganger, känner jag att jag gärna vill komma hit oftare.

Imorgon ska jag, Anne, Stefan och Anette pa 70-tals party. Det blir nog kul. Men nu ska jag lämna tillbaka datorn till Anne.

Hej sa länge

Svenska veckan, Del 1

Igar började den svenska veckan, och det blev roligare än jag hade förväntat mig. En del kunder läste faktiskt "svenska för nybörjare" och försökte sig pa att uttala det. Trots att det later kul, sa vill jag ge dem en stor eloge för att de försöker! Manga vill inte ens det.
Och chokladbollarna var verkligen en hit! Efter en stund pa arbetet blev jag inskickad i personalavdelningen för att baka fler. Och under en timme hade jag det roligaste jobbet i världen :)

Mitt andra jobb igar var att visa de svenska praktikanterna runt i Angermünde. Jag trodde att det skulle ga pa en timme, eftersom det är ganska litet här. Men tänka sig, tva och en halv timme tog det. Och Angermündes klädaffär och skoaffär blev en aning rikare.

Nu är det dags att aka till arbetet och vara svensk.
Hej hej

Massproduktion av chokladbollar

Förberedelserna för den svenska veckan började igar. Vi skrev ut "svenska för nybörjare" och plastade in dem. Samma sak gjorde vi med namnskyltarna och menyerna. Det blev helt okej faktiskt. Bilderna som symboliserar Sverige är älgskylten (sitter pa ordlistan), den svenska fanan (sitter pa menyn) och Pippi langstrump (ocksa pa menyn). Vi är alltsa ett bla-gult land, överbefolkat av älgar och rödhariga, starka smaflickor (Y) haha.
Vi har även köpt in gula t-shirts som alla ska använda. Och tillsammans med vara blaa namnskyltar ser det väldigt svenskt ut.

Alla svenska bakverk bakar egentligen bageriet, förutom chokladbollarna. Dem ska jag massproducera i eftermiddag. För en vecka sedan provbakade jag dem, men da rakade jag förväxla salt och socker. Jag kan inte ens förklara med ord hur äckligt det smakade. Jag hoppas pa bättre lycka den här gangen.

Just nu är jag trött och seg. Jag hade tidigt pass idag, och sov alldeles för lite. Dalig kombo. Men arbetet gick ända bra. Det var ganska lugnt, och jag kunde i lugn och ro äta frukost pa cafet. Varm choklad och nybakat bröd. Det kan inte bli sa mycket bättre. Till efterrätt at jag en spritzkuchen (lagom flottig) med massor med glasyr pa! Da madde jag gott :) är det nagot jag kommer sakna när jag kommer hem igen, sa är det att äta frukost pa cafet.

Ikväll kommer de tva svenska praktikanterna. Och pa torsdag kommer Lisa och Joanna. Ser ut som att den här veckan kommer att vara fullproppad. (Oj, hoppigt inlägg. Men jag är trött och förvirrad idag. Vi skyller pa det).

Nu ska jag sätta igang med bakandet.
Hej

Svenneveckan

Orkar inte skriva sa mycket idag. Men det var otroligt tomt pa jobbet, sa jag kunde aka hem tidigt. Annars är hösten här, och är inte blyg med att träda fram. Det regnar och blaser. Jag har även hört att den första snön har fallit i Sverige. Har den verkligen redan kommit? Det paminner mig i alla fall om att jag maste köpa en vinterjacka snart. Hm.

Pa söndag kommer tva Svenska praktikanter hit och ska jobba pa cafet. De kan inte ett ord tyska, sa nästa vecka har jag tva jobb. Tolk + cafeanställd. Vi har i alla fall planerat en svensk vecka pa Cafet! Sa vi ska servera semlor, kanelbullar, chokladkakor och chokladbollar! Alla recepten ligger nu pa bageriet och väntar pa att bli använda. Jag gjorde själv ett par chokladbollar idag som bagarna fick smaka. Och tur nog sa tyckte de om dem!
Mitt nästa arbete inför veckan är att skriva en kort ordlista, "Svenska för nybörjare". Ordlistorna blir inplastade, och de ska sedan ligga ett exemplar pa varje bord pa cafet. Det är inte manga ord, men Anette tyckte att det var en bra ide. Sa det är lika bra att sätta igang. Jag lägger upp ordlistan här sen, sa blir det omvänt för er där hemma (som inte kan tyska). "Tyska för nybörjare".



Minsann! En tysk dam har kammat hem nobelpriset i litteratur:
http://www.dn.se/dnbok/herta-muller-nobelpris-litteratur-2009-1.969811

För att hon: "med poesins förtätning och prosans saklighet tecknar hemlöshetens landskap".
Alla som läste Svenska B med mig pa gymnasiet, vet hur förädiska de här meningarna är att analysera. Men kul att höra lite fran Sverige. Hittills har jag hört Sverige pa nyheterna tva ganger här nere. En gang när mästertjuvarna var pa tapeten och nu med nobelpriset. Undrar vilken bild av Sverige tyskarna, och för den delen resten av världen, far genom att höra nyheter fran Sverige snuttvis?



H.C. Andersen


Hela världen är en rad underverk, men vi är så vana vid dem att vi kallar dem vardag.

H. C. Andersen

 

Mushrooooms.

Igar efter jobbet packade vi in oss i bilen och akte ut pa svampjakt. Det har tydligen varit bra väder för svamparna de sista dagarna. Sa vi drog pa oss gummistävlar och tog med varsin korg. Det var jag, Anette och Ute. Anette tog oss till en underbar skog! Som liksom är sadär tyst sa att det känns som att nagon star och tittar pa en. Men det var frisk höstluft och vi var varmt paklädda, sa det blev en riktigt skön promenad genom skogen. Jag var den första som hittade en ätbar svamp, trots mina bristande kunskaper inom ämnet. De fanns inte i överflöd, men vi fick ihop nagra stycken. I alla fall tillräckligt manga för att vi skulle kunna göra en fantastiskt god svampsas när vi kom hem! Mums!

Här kommer nagra bilder fran gardagens svampletartur.











Igar sökte jag även fyra kurser som jag vill läsa till varen, pa Uppsala universitet. Jag ska bara läsa tva av dem, men det kan vara bra att ha valmöjligheter om jag inte kommer in pa en av dem eller sa. Det känns lite konstigt att redan nu börja planera sitt svenska liv, som (faktiskt) väntar där hemma. Men om inte jag gör det, sa kommer ingen att göra det at mig. Därför är det lika bra att börja i god tid. Men, ingenting är spikat. Det finns fortfarande en del trador jag maste knyta ihop. Förhoppningsvis löser sig allt till det bästa!

Hej hej

Heute ist nicht mein tag

Dagen började sa bra. Jag vaknade av väckarklockan och lyckades utan problem lämna det varma täcket. Sedan hoppade jag i springskorna och tog en lang promenad. Jag har hittat en ny väg som är mycket bättre än den gamla, och den slutar uppe pa en kulle. Där stod jag och kikade pa landskapet en stund, och joggade sedan vägen tillbaka. Det känns skönt att vara igang. Nästa steg blir att sluta äta kakor hela tiden. Nemas problemas!?
När jag klev innanför dörren, svettig och glad, slutade dagen att vara bra. Varmvattnet i duschen hade gatt sönder igen. Det vill säga; jag fick duscha iskallt. Hela vägen tillbaka hade jag längtat efter att fa kliva in i duschen, sa jag blev riktigt besviken. Fy tusan. Och jag kunde ju inte direkt skita i att duscha heller.

Efter att ha tinat upp bar det iväg till arbetet. Och dagen flöt pa som vanligt, inga konstigheter. Jag salde bröd och lärde mig nagra nya ord. Men när jag skulle ga till bussen vid halv fem, öste regnet ner. Och jag hade inget paraply. Tiominuters promenaden till busstationen, som jag annars brukar uppskatta sa mycket, blev bara till en enda blöt plaga. Dyngsura tajta jeans = Nej tack. Inte var det särskilt bekvämt att sitta genomvat pa bussen heller.
Blöt och sur kom jag hem. Precis när jag parkerat skorna innanför dörren upptäckte jag att jag glömt min mobil pa jobbet. Efter nagra telefonsamtal löste sig allt, men jag var sa sur pa mig själv där ett tag.

Sa idag var det inte riktigt min dag. Jag hoppas att imorgon blir lite bättre.

Hej da.

I've got a sneaky feeling that love, actually, is all around.

Idag är det tysklands enhetsdag (säger man sa?) eftersom det idag är 20 ar sedan muren föll. Det har gatt rätt manga intressanta program pa tv:n, synd bara att jag inte hänger med när de pratar fort och med ord jag inte kan. Än. Det hade nog varit ännu intressantare om jag förstatt allt.
Det har även pagatt nagot annat i Berlin under de senaste dagarna. Ett par meterhöga, franska dockor har varit pa besök! De är upphänga pa en slags lyftkran, och människor styr och hanterar dockorna pa ett sa skickligt sätt att de nästan ser levande ut! Tyvärr jobbade jag, och hade varken tid eller ork att aka in och titta pa när de spatserade längs gatan. Men jag tittade pa tv:n istället. Och det var en flicka och en pojke som gick genom staden och till slut fann varandra. Och som de sa fint sade pa tv: "Till slut var de i varandras armar igen." Riktigt fint. Ska kolla om jag hittar ett youtube klipp, och lägger isafall in det här sen.

Jag behövde inte jobba idag till slut, sa jag och Anne tittade pa extramaterialet till Twilight. Nästan tragiskt hur beroende vi är av den filmen. Haha. Men i oktober eller november kommer del tva pa bio, och vi planerar att se den. Tack och lov har de en bio inne i Berlin som sänder den engelska versionen. För jag vet inte riktigt om jag är beredd att se den pa tyska.
Imorse, när jag var den enda som var vaken, tittade jag ocksa pa Love actually. Efter halva filmen fick jag sällskap av Anne och Stefan. Och det var minsann inte bara jag som fällde en tar eller tva. Den filmen är obegripligt underbar. Jag blir alltid sa glad i magen när jag har sett den :) 
Och slutligen; om en och en halv timme sätter vi oss i bilen och aker till en bowlingbana. Det blir alltsa bowling mellan klockan 23:00 - 00.30. Det ser jag fram emot. Och jag ska anstränga mig för att inte slänga ned alla bollar i rännan. Anne sade att hon alltid spelar bättre efter en öl. Jag funderar starkt pa att testa hennes teori.

Ha det bra, alla hemma i Sverige.
Sandra

Kallt

Senaste nytt: Vi har inget varmvatten i duschen, den har gatt sönder. Sa jag har just sköljt mitt har i isande kallt vatten. Och det var en upplevelse jag inte vill göra om. Jag fryser fortfarande. Men när jag är klar här ska jag krypa ned under en filt i soffan och dricka te. Och senare ska jag göra ett eftermiddgasshift pa cafet. Egentligen tycker jag bäst om att jobba pa morgonen, men man far vara glad för det skift man far. Morgonen är annars mycket behagligare. Man ser hur nattmörkret övergar till dagsljus, det luktar nybakat bröd och jag brukar värma fingrarna vid bakugnen. Det är riktigt mysigt.

Om 19 dagar far jag besök igen, av tva filurer fran Sverige. Det ska bli kul!
Men det var allt för stunden.

Soffan, here I come!

Somliga gar med trasiga skor, och äppelmos mellan tarna

Jag har ruttet äppelmos i skorna.
Anette föreslog för ett tag sen att vi skulle plocka äpplena i hennes trädgard, och köra dem till ett musteri. Och idag när vi kom hem fran jobbet var jag jättesugen pa att vara ute och göra lite nytta i höstvädret. Sa vi drog med oss tva par stegar och ett par brödlador ut i trädgarden. Till en början höll jag mig till stegen, men de finaste äpplena hängde för langt upp. Da tog jag fram barnet i mig, och klängde runt i trädet som en riktig apa. Självklart ville jag ha sa manga och fina äpplen som möjligt, men jag gjorde det lika mycket för nöjes skull. Haha. För sanningen är att det alltid finns lite (mycket) barnslighet i mig som tittar fram ibland. Och nu sitter jag här med repor pa händerna, rödblommiga kinder och kvistar i haret. Och jag har, som jag sa fint inledde det, ruttet äppelmos i skorna. Under trädet lag det massor med ruttna äpplen och jag hade skor med trasiga sulor. Mums. Men somliga gar med trasiga skor, det säger ju Cornelis Wreisjwik själv. Och egentligen tror jag att man skulle ma bra av att ha ruttet äppelmos i skorna lite oftare.

Nagra av äppelladorna vi plockade, samt en bild pa ett av träden.




Nästa gang nagon fragor mig vilken min favoritarstid är, ska jag svara hösten. För jag älskar hösten! Löven brinner upp, luften blir frisk och man far en anledning att ha stickade, fula yllesjalar pa sig. Och sa kan man sjunka in i soffan med en varm kopp te och titta ut pa höstregnet. Och även om hösten ibland är lite för kall, sa kan man alltid ta pa sig en extra tröja eller stänga fönstret. Kort och gott, hösten är min favoritarstid.

Nu är det dags att ta en dusch och befria mina fötter fran äppelodören.
Hej sa länge