Senaste Inlägg

Nu mar jag bra igen

Hejsan. Ja, inte finns det sa jättemycket nytt. Jag har blivit frisk igen, och det är ju alltid bra. Efter en vecka utan aptit kände jag mig utsvulten och sockersugen när jag kom till arbetet. Men jag hann inte äta nagot, haha. Det var sa fullt upp att det inte fanns en ledig stund förrän det var dags att börja städa. Da gjorde jag min favorit ihopplockade-smörgas. Ser ut som följande: Bröd, smör, remolad, sallad, Ost och gurka (med salt pa). Det var som sol mitt i vintern för magen. Underbart.

Och snart är det dags att säga hej da till februari, och tiden har som vanligt sprungit ifran mig. Vad som händer i Mars vet jag inte än, det far jag se da.

Det var allt för idag.

Brons för Sverige

Satt och tittade pa Olympia live igar, och hade turen att fa se när Anja Pärsson vann bronsmedalj. Jag tittade även i förrgar och da ramlade Anja när hon akte störtlopp, det sag faktiskt lite läskigt ut. Därför tyckte jag det var grymt bra gjort av henne att dagen efter sta pa skidorna igen, och dessutom vinna brons :) Guldmedaljen vann maria Riesch, en tyska. Vi satt här hemma i TV soffan, jag hejjade pa Sverige och de andra pa Tyskland, haha. Kul att bada hamnade pa prispallen.

Mer att läsa:
http://svenska.yle.fi/nyheter/artikel.php?id=179820

Sjuk

Igar blev jag sjuk. När jag vaknade hade jag ont i huvudet och tva timmar senare var jag totalt förtjyld. Jag skulle ha arbetat igar, men jag blev hemma. Idag skulle jag ocksa ha arbetat, men det gick inte idag heller. Därför sitter jag hemma just nu med huvudvärk och halsont. Jag nyser hela tiden. Haha. Alla har varit sjuka under en period just nu. Jag var sa glad att jag lyckats halla mig frisk, men nu när alla andra är friska blir jag sjuk. Som tur var fanns det nagon som kunde hoppa in för mig pa jobbet.
Jag hoppas att jag kommer upp pa benen snart igen, jag blir rastlös av att vara hemma. Visserligen kan jag inte göra sa mycket, jag läser mest och tittar pa tv. Anette har skrivit in mig som sjuk mandag, tisdag, onsdag (torsdag och fredag har jag ända ledigt). Jag hoppas däremot att jag kan jobba Onsdag. Men vi far se hur det blir.

Hoppas ni där hemma har det bra, och klarar er fran sjukdomar :)
Ha det bra!

Den osminkade sanningen

Sahär sag jag ut för tre veckor sedan. Och det här är pa ena sidan av hakan, den andra sidan är nästan lika hemsk. Helt plötsligt, och fran igenstans, dök dom bara upp. Och det gjorde sa ont! Jag slutade äta socker, eftersom jag trodde att det berodde pa det. Men det hände igenting, det kom bara flera. Därefter testade jag en supersalva, att inte använda smink och ännu än salva. Den sista salvan har nu börjat hjälpa, och det ser mycket bättre ut. Men helt borta är dom inte. Nu önskar jag bara att det inte kommer en ny släng.


Sa ser det ut

Nu när jag har bott här i cirka sex manader, har jag upptäckt att det finns vissa saker här som jag känner att jag vill kommentera.

Nummer ett: Om man är ung eller arbetslös (eller bade och) kan man fa mycket hjälp med pengar. Man kan fa bostadsbidrag, bidrag till att köpa sina första möbler, matbidrag osv. Det vill säga att det egentligen är lätt att flytta hemifran här nere, eftersom man i princip inte behöver ha ett jobb. Staten betalar.
Samma är det med barnbidrag. Om man har barn far man barnbidrag och man kan fa skolbidrag (till skolböcker och skolmaterial). Bidragen ger sa mycket pengar, att mammorna inte behöver arbeta. Hur jag vet det? Jag har fatt det förklarat för mig av de som jobbar pa mitt jobb.

Nummer tva: Att sjukskriva/sjukanmäla sig pa jobbet. Man behöver helt enkelt ga till en doktor och säga vart man har ont. Doktorn skriver da ett sjukintyg, och sa blir man sjukskriven för sa länge man behöver. Ja, är man sjuk ska man inte ga till jobbet. Men det är sa lätt att fa ett sjuknityg här att manga arbetare far det utan att vara sjuka! (Anette har förklarat för mig och gett mig exempel, därför vet jag att det är sa i vissa fall). Har jag fel när jag säger att det är helt annorlunda i Sverige? Jag har aldrig varit i kontakt med det pa samma sätt i Sverige, men jag har fatt för mig att det inte är helt enkelt. Nagon som vet kan fa förklara det för mig.

Nummer tre: Om man vill ha en advokat, betalar staten det. Som ett slags bidrag. Vem som helst kan alltsa därför skaffa en advokat. Och ett exempel; En arbetare har bettet sig sa illa pa arbetet och blir uppsagt pa fläcken. Arbetaren far alltsa inte jobba sina sista manader (eller veckor, eller hur det fungerar) utan far sluta med omedelbar verkan. Arbetaren skaffar sig da en advokat och överklagar detta. Arbetaren vill arbeta sina sista manader! Och det finns ett arbetsskydd eller nagot liknande, och dit gar man alltsa och skaffar sig en advokat. Och arbetaren vinner nästan alltid över arbetsgivaren, oavsett om den har gjort fel eller inte. Arbetaren har nämligen manga rättigheter (vilket ocksa kan vara bra, men inte alltid). Pa sa sätt far arbetaren jobba längre och far mer pengar, trots att denne har gjort fel fran början. Och följden av det kan bli att man sjukskriver sig. Voilá. Man far pengar utan att behöva arbeta, eller att vara sjuk. Samtidigt som företaget man gjort fel hos maste betala. Har jag fel igen, eller later inte det jättekonstigt? Jag har aldrig fatt bilden av att det fungerar sa hemma. Nagon som kan förklara för mig?

Jag vet att det absolut inte alltid fungerar sahär, och jag har skrivit ut det ganska konstigt. Men pa jobbet har vi haft bade det ena och det andra problemet, och de har jag fatt förklarade för mig. Sa jag har fatt en snabbbild av hur arbetslivet fungerar här, och hur det fungerar med bidrag och liknande. Och i princip är det sadär det fungerar.

Och igen. Har jag fel, eller känns det som att det är "lättare" här? Med pengar, att flytta hemifran, bidrag osv.



Och efter den langa utläggningen tänkte jag säga att jag haft ledigt idag :) Jag hälsade pa Nicole, och började läsa boken "Ps. Ich liebe dich". Boken är ännu bättre än filmen! Imorgon har jag ocksa ledigt, men da ska jag uträtta en del ärenden. Sen blir det helg och jobb.

Tack och adjö.